fredag 9 oktober 2009

Carambola

Carambola är en växt och även dess frukt som också kallas "stjärnfrukt".
Anledningen till den benämningen är att frukten är utbildad med fem kraftiga åsar, och om man skär skivor tvärs över åsarna har skivorna formen av en femuddig stjärna.

Carambolafrukten kan ätas såväl omogen (grön) som mogen (gul).
När den är omogen har den en något syrligare smak, men fortfarande lika frisk som mogen. Skalet är tunt, och kan ätas.

Carambolaträdet blir drygt 5 meter högt. Bladen är upp till en halvmeter långa och består av flera småblad som viker ihop sig vid beröring och på natten. Blommorna är rosa.
Carambola kommer ursprungligen från Sri Lanka. Det odlas även i hela sydöstra Asien, Brasilien, Ghana och Guyana.
Till skillnad från de flesta andra tropiska träd behöver carambola inte mycket solljus.

Carambola är inte nyttigt att äta i alltför stora mängder på grund av den höga halten oxalsyra. Det är främst njursjuka personer som bör se upp.

Livsmedelsverket varnar främst njursjuka från att dricka större mängder juice från frukten carambole eller stjärnfrukt. (dagens lektion)

Detta är den en enda frukt som är absolut förbjuden att äta om man har njursvikt.

Även banan och melon bör man undvika om man har njursvikt
Man får träffa dietisten med jämna mellanrum och då gå igenom vad man kan äta och inte äta, allt ändrar sig och det beror mkt på också var i behandlingen man befinner sig.

En person med njursvikt kan tex inte äta för mycket färsk potatis eller jordgubbar,
inte heller mjölk(aldrig druckit mjölk) och coca cola är lämpligt att dricka (shit shit shit)
man får inte heller äta hur mycket frukt som helst,
inte heller bör man äta mörkt bröd utan dietisterna rekommenderar de med njursvikt att äta vitt bröd. Man skall inte heller äta havregryn tex. (helt ok för min del)

Så allt man normalt lär sig är bra för kroppen, det skall man undvika när man får njursvikt. Alltså man får ignorera helt alla reklaminslag om fibrer o nötter.
För tydligen.. är man njursjuk..
Så är sådana saker helt skadliga för kroppen.


over n out

Cari





4 kommentarer:

  1. Om man ska se det från den ljusa sidan, alltså om man vrider och vänder på det så att en ljusglimt kommer fram har du i alla fall en skitbra ursäkt att kunna smaska i dig gott vitt bröd som alla andra har för dåligt samvete för att äta... och carambole är ändå skitäckligt så du missar veeeerkligen inget där. Har aldrig förstått mig på det här med carambole och varför den äckliga lilla freakfrukten ska finnas med i alla bål och så kallade "fina" fruktfat och sallader. NEJ, säger jag! Ut med skiten. Åk hem till ditt blatteland och kom ALDRIG tillbaka skitfreakstjärnfrukt!!! PS.Försök att säga DET 2 gånger i rad. I dare you! Hahahahaha. Love you!

    SvaraRadera
  2. Tänk på att du alltid är välkommen til McDonalds, vi har allt som du kan äta plus trevlig gemenskap.....:)

    SvaraRadera
  3. Som du skriver är det väldigt individuellt vad man kan äta som njursjuk. Det beror bl a på halterna av kalium och fosfat i blodet. För mig ligger kaliumvärdena ganska bra sedan jag började med påsdialys och jag äter fosfatbindare för att hålla fosfatvärdena nere. Jag får alltså äta både jordgubbar, potatis och fil, tack och lov. Carambolen måste man däremot alltid akta sig för :-)

    SvaraRadera
  4. Det var konstigt för mig är det tvärtom

    SvaraRadera